Bezoek eens Rotterdam

Rotterdam ligt in de Nederlandse provincie Zuid-Holland – en is gemakkelijk te bereiken vanuit Amsterdam, de luchthaven Schiphol (ongeveer 30 minuten) – en eigenlijk overal ter wereld. Met uitstekende internationale treinverbindingen en een eigen regionaal vliegveld is Rotterdam super bereikbaar. Het stadscentrum ligt ook op slechts 30 minuten van Den Haag, Leiden en Utrecht, en op iets minder dan een uur van de charmante stad Haarlem, zodat Rotterdam een prima uitvalsbasis is om de rest van Nederland te verkennen. Hier lees je meer over hoe je Rotterdam kunt bereiken.

“Waarom Rotterdam Amsterdam verslaat”

Je zou kunnen zeggen dat Rotterdam een prima alternatief is voor bezoekers die het meer door toeristen bezochte Amsterdam willen vermijden, en hoewel dit waar is, is Rotterdam op zichzelf een echt opwindende bestemming! De The Independent ging zelfs zo ver te verkondigen dat een stedentrip naar Rotterdam Amsterdam verslaat vanwege de vooruitstrevende architectuur, de indie restaurants en bars en de prijs-kwaliteitverhouding.

De haven van Rotterdam, een echte, werkende waterweg sinds de 14e eeuw, beslaat meer dan 100 vierkante kilometer. Tot voor kort was ze de drukste ter wereld, en ze blijft de grootste van Europa, met enorme schepen die deze kalme, beschermde wateren bevaren en er essentiële goederen leveren aan tientallen miljoenen consumenten op het continent. Maar het is niet alleen industrieel. Een tochtje over het water is eenvoudig en goedkoop in een van de drukke, gele watertaxi’s van de stad, die rijders rond de oevers en naar eilanden in de haven spirituseren.

Bezoek ook een van de verschillende attracties daar, waaronder het voormalige onderkomen van Holland Amerika (nu herontwikkeld tot hotel) op de Kop van Zuid dok, waar ongeveer een miljoen mensen aan boord gingen van schepen op zoek naar een nieuw leven in Noord-Amerika. Ga ook eens lunchen in de nabijgelegen Fenix Food Factory, een markt in voormalige pakhuizen die nog een beetje van zijn industriële grit heeft behouden, en waar je alles vindt van plaatselijke cider tot topklasse koffie, microbrouwsels, gebak en barbecue in de open lucht.

Rotterdam lijkt niet op andere Europese steden – en daar is een goede reden voor. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad meedogenloos gebombardeerd, maar in de tweede helft van de twintigste eeuw werd ze helemaal opnieuw uitgevonden, van de grond af aan. Het resultaat: een wandeling door de stad voert je van het eigenzinnige, naar het surrealistische, naar het sublieme. Bezoek de iconische Kubuswoningen, een reeks hooggewelfde en onder een hoek van 45 graden gekantelde woningen – de meeste zijn nog steeds privé-woningen, maar één eigenaar heeft zijn deuren geopend en een museum opgericht, waar je het leven binnenin deze strakke, hoekige, futuristische woningen kunt zien. Mis ook het Sonneveld Huis niet, een perfect bewaard gebleven Hollands functionalistisch huis uit 1930 dat nog steeds als een thuis aanvoelt, compleet met antieke meubels. Rondlopend krijg je het gevoel dat de familie elk moment thuis kan komen.

rotterdam hofplein

Het eten

Als een van ’s werelds grote havensteden zijn veel culinaire trends op de passaatwinden naar Rotterdam gewaaid. En alleen al in de laatste paar jaar hebben de bewoners plaatsen gecreëerd om er veel van te proeven, allemaal op één plek. Ga na de lunch in de Fenix Food Factory naar Het Industriegebouw, een enorm (bijna kwart miljoen vierkante voet) gebouw dat onlangs een grootscheepse renovatie onderging en honderden nieuwe bedrijven met duizenden werknemers verwelkomt, en tientallen geweldige restaurants, die alles omvatten van houtgestookte pizza tot high-end, super-lokale degustatiemenu’s in een plaats als Heroine. Je kunt ook proeven van Surinaamse en andere Nederlands-Caribische gerechten in het nieuwe, aardse Coco, en daarna iets gaan drinken in de Witte de Withstraat, die omzoomd is met terrasjes, cocktailbars en coole vintage winkels.

Het Hotel

Hoewel de stad veel leuke plekken herbergt om je hoofd neer te leggen, is The Slaak-net een paar weken geleden geopend-alleen al een bezoek aan de stad waard, alleen al om er te logeren. Het werd in 1954 gebouwd en was tot in de jaren 1970 de thuisbasis van een van Rotterdams belangrijkste kranten, waarna het gebouw in verval raakte en een thuis werd voor krakers. Nu is het een hotel met 74 kamers, en de heruitvinding put uit al die elementen – het ontwerp roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de jaren 1950, een soort Mad Men vibe, en veel kamers hebben zichtbeton met originele graffiti. En de krant is overal, van de kleine kiosk in de lobby met gratis tijdschriften en kranten, tot de Writer’s Suite met een oude typemachine – als je goed kijkt zie je dat het personeel er een met de hand getypt briefje in heeft achtergelaten om je welkom te heten in het hotel.

Bron: Taxi Rotterdam